ČERNÝ KMÍN – KDE JSOU JEHO KOŘENY A V ČEM JE JEHO TAJOMSTVÍ?

Main Banner-min

Olej z černého kmínu má historii dlouhou více než 3 000 let. Černý kmín (Nigella sativa), který je jednou z nejstudovanějších rostlin světa, má v dnešní době už prokazatelné vlivy na zdraví.

Proč je ale vyhlášen za „zázračnou“ plodinu a informace o jeho účincích přežily dokonce i v dnešním moderním světě?

Vystopovatelné kořeny

Jeho zemí původu je starověký Egypt, proto jej najdete i pod označením egyptský černý kmín či „zlato faraonů“. Poprvé byl olej z něj objeven v hrobu faraona Tutanchamona, protože se tradovalo, že léčivé účinky pomohou i nebohému po smrti.

Svědčí to také o archeologickém tvrzení, že egyptští lékaři používali tento olej k uklidnění podrážděných žaludků faraonů po vydatných hostinách. Kromě toho sloužil ve starověkém egyptském léčitelství také jako prevence a léčba širokého spektra příznaků a onemocnění – včetně bolestí, prochladnutí či infekcí.

Účinky ověřené medicinskými výzkumy

 

Jednoletá rostlina, známá také jako černucha setá, černý sezam nebo černý kmín, byla podrobena stovkám výzkumů, které se snažily potvrdit nebo vyvrátit tvrzení o schopnosti černého kmínu působit na lidské zdraví. Největší objem ověřených studií pochází z roku 1964, kdy bylo publikováno více než 450 textů, které se o egyptském černém kmínu zmiňují.

Od té doby proběhly desítky novějších výzkumů, které potvrdily jeho příznivé účinky na zdraví. Aktuálně je zveřejněno více než 600 studií věnujících se potvrzení efektivity této suroviny. Úplně nejnovější vědecké bádání se orientuje na využití jeho zdraví prospěšných účinků na onemocnění Covid-19.

Černé zlato v praxi – v čem pomáhá?

 

Černý kmín má velmi příznivý vliv na naše zdraví – jeho účinek je zmiňován i v ájurvédě. Důležitou vlastností je obsah nahořklé látky zvané nigellin, který zmírňuje spazmy (samovolné stahování svalstva) průdušek, a proto velmi pomáhá při dráždivém kašli – promašťuje. Tato jedinečná látka nigellin se nenachází v jiných olejích ze semen. Posiluje imunitní systém a hodí se proto také jako prevence při chřipkovém období.

Taktéž zmírňuje alergické projevy, je účinný při zmírňování projevů astmatických záchvatů a podporuje správné fungování kardiovaskulárního systému. Má pozitivní vliv na nepříznivé depresivní stavy, nervozitu a migrény. Normalizuje krevní tlak a když máte nesprávnou hladinu cholesterolu, tak právě olej z černého kmínu vám ji pomůže upravit. Je velmi účinný jako podpůrná léčba při všech druzích onkologických onemocnění (rakovině) i HIV, pomáhá také při léčbě cukrovky.

Kombinace s další jedinečnou látkou tymochinon vytváří spolupráci, kterou nenajdete v žádné jiné rostlině. Tymochinon je výjimečně silný antioxidant, díky kterému černý kmín působí i na kardiovaskulární a neurodegenerativní onemocnění, spolu s prevencí proti mrtvici, diabetu či rakovině.

15 ověřených účinků černého kmínu

 

Černý kmín působí na desítky různých příznaků onemocnění, které sužují naše zdraví i vzhled. Jednotlivé účinky souvisí i s formou, ve které ho používáte (jako olej, celá semínka, kosmetický olej nebo mast), ale ve všeobecnosti se mu připisují zejména tyto vlivy na lidské tělo:

detoxikuje organismus

podporuje imunitu (obranyschopnost)

snižuje projevy alergií

chrání buňky před stárnutím

pročišťuje a podporuje trávení, zmírňuje křeče a nadýmání

eliminuje záněty, infekce, kašel a hleny

pročišťuje močové cesty (močopudné účinky)

podporuje zdraví dýchacích cest

eliminuje různé bolesti (migrény, klouby atd.)

hydratuje pokožku, vyživuje lámavé vlasy a nehty

eliminuje výskyt jemných vrásek a jizev (popáleniny, strie, akné atd.)

pročišťuje a podporuje obnovu jater

působí proti ukládání tuku v cévách

pomáhá při nedostatečné tvorbě mateřského mléka

napomáhá při léčbě rakoviny, HIV, revmatické artritidy, lupusu, celiakie, Crohnové nemoci a jiných autoimunních onemocnění

Jak ho užívat?

 

Černý kmín se zpracovává v různých produktech, které si můžete zajistit dle vlastní potřeby.